هنرجویان آموزش نی اغلب این سوال را مطرح میکنند که یادگیری نی چه مدت زمان می برد؟ قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم باید هدف از آموزش و عوامل موثر در یادگیری نی را بررسی کنیم.
اولین نکته مشخص کردن هدف هنرجو از یادگیری نی است که باعث می شود زمانهای مختلفی را برای آن در نظر گرفت.به عنوان مثال اگر یادگیری این ساز در حد درآوردن صدای نی و نواختن تعدادی قطعه باشد حدود 1 تا2سال زمان می برد،اما در صورتیکه قصد تسلط کامل بر ساز نی،یادگیری ردیف ها و یا همکاری با گروه را داشته باشید این زمان ممکن است در حدود4تا5 سال طول بکشد.
نکته بعدی استعداد موسیقی و علاقه هنرجویان می باشد.هنرجویانی که در خانواده های اهل موسیقی پرورش می یابند و همیشه صدای ساز در گوششان است، احتمالا در کلاس نی پیشرفت سریعتری خواهند داشت.البته هنرجویان دیگری که علاقمند هستند، می توانند با پشتکار و تمرین زیاد، این کمبود را جبران کرده و حتی گوی سبقت را از هنرجویان با ژنتیک موسیقی بربایند.
از دیگر روشهای افزایش سرعت یادگیری نی گوش دادن به قطعات مختلف ایرانی و همچنین توجه به ریتم های مختلف(ساده،ترکیبی،لنگ)،انگشت گذاریها،صداسازی و سلفژ می باشد.شنیدن نوازندگی اساتید مطرح باعث می شود تا هنرجویان از ریتمها، درک بهتری داشته و همچنین گوش موسیقیایی خود را تقویت کنند.
نکته مهم بعدی تمرین منظم و روزانه است.هنرجویانی که طبق یک برنامه ریزی دقیق، هر روز ساعتی را به تمرین نی اختصاص می دهند قطعا مدت زمان کمتری طول می کشد تا روی سازشان مسلط شوند.تمرین درست و اصولی تاثیر بسیار زیادی در پیشرفت هنرجویان دارد و اساتید نی نیز دقیقا همین توصیه را به هنرجویان می کنند و پایه اصلی پیشرفت در آموزش موسیقی را تمرین کردن می دانند.
و نکته آخر در مورد یادگیری نی، انتخاب استاد خوب است.منظور از استاد خوب صرفا تدریس نی نیست ، بلکه استاد خوب باید در کنار نحوه آموزش حرفه ای، از اخلاق و رفتار خوبی نیز برخوردار باشد تا بتواند هنرجو را جذب موسیقی کند.خصوصا در مورد آموزش موسیقی کودکان این نکته بسیار مهم است،چون در غیر این صورت ممکن است باعث دلزدگی هنرجو از کلاس موسیقی شود.
در جمع بندی پایانی باید اشاره کنیم که یادگیری هر سازی در سطح حرفه ای، نیاز به تمرین و پشتکار فراوان دارد و نمی توان زمان دقیق و مشخصی را برای آن تعیین کرد.هنرجویان نیز باید در هنگام آموزش این ذهنیت را از خود دور کرده و تمرکزشان بر یادگیری صحیح باشد و نه سرعت، تا استاد نی بتواند با یک زمان بندی و برنامه ریزی مناسب، تمام مطالب مورد نیاز را به هنرجویان آموزش دهد.