کیبورد(ارگ) و پیانو دو ساز کاملا متفاوت با صدا دهی و ساختمان مختلف هستند.این دو تفاوتهای عمده ای با یکدیگر دارند که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1-کیبورد(ارگ امروزی) سازی الکترونیکی است که می توان تمام صداها و ملودیهای دلخواه را از قبل در حافظه آن ذخیره کرد، به وسیله برق وبا فشار کلیدها منجر به تولید صدا شده و سپس از طریق اسپیکرها و یا خروجی صدا شنیده میشود اما صدای پیانو طبیعی تر است و با فشاردادن کلید و برخورد چکشی کوچک و نرم به سیمی قوی ایجاد صدا میکند.البته این نکته در پیانوهای آکوستیک است و در پیانو دیجیتال سیستم تولید صدا برقی است.
2-پیانو از کیبورد اکتاوهای بیشتری دارد که این خود موجب می شود تا پیانو گستره صدا و طنین بالاتری داشته باشد و همچنین بتواند محدوده فرکانسی تقریبا کاملی را پوشش دهد.در حالیکه کیبورد تنها بخشی از این محدوده صدا را تولید می کند.پیانو در شکل فعلی اش به طور معمول 7 اکتاو دارد و قادر به تولید فرکانسهایی از حدود 20 تا5000 هرتز میباشد.
3-کیبوردهای جدید طوری طراحی شده اند که میتوانند صدای اغلب سازها را تولید کنند و مثلا صدای ساز پیانو را بوجود آورند که البته این صدا خیلی طبیعی نیست و نمیتواند صدای واقعی و زیبای یک پیانو را تولید کند.
4- تفاوت مهم دیگر بین آموزش کیبورد و پیانو در کلاویه های آن است.کلاویه های پیانو نسبت به ارگ سفت تر است،بنابراین توصیه اکید می شود که هنرجویانی که تصمیم به آموزش پیانو دارند از همان ابتدا پیانو خریداری کنند تا انگشتان آنها به کلاویه های پیانو عادت کرده و عضلات آن قوی شود،چون در صورتی که بخواهید از کلاس ارگ تغییر ساز به کلاس پیانو دهید اصطلاحا انگشتان شما کیبوردی شده است!! و این تغییر، خصوصا در ابتدای کار باعث ایجاد مشکلاتی در آموزش شما میشود.
5-در پیانو آکورد گیری را خود نوازنده انجام میدهد بنابراین قادر است تا تمامی دستگاهها مختلف موسیقی را اجرا کند و قطعات کلاسیک و ایرانی مختلفی را با آن بنوازد اما در ارگ آکورد گیری معمولا به کمک دستگاه انجام میشود.
حال در اینجا به روشهای تدریس و تمرین ارگ و پیانو اشاره میکنیم:
در شروع کلاس موسیقی کیبورد و پیانو اولین سوال این است که آیا فرزندمان را به کلاس خصوصی بفرستیم یا کلاس گروهی؟
در پاسخ به این سوال باید این نکته را یادآور شد که تدریس خصوصی پیانویا تدریس خصوصی ارگ بستگی به شرایط مالی و زمانی شما دارد.اینکه هنرجو ساز را در منزل و بصورت خصوصی آموزش ببیند یا در آموزشگاه موسیقی آن چنان تفاوتی ندارد و صرفا هدف یادگیری این سازها به کمک استاد مجرب است و در درجه بعدی تلاش و تمرین هنرجو.
والدین میتوانند برای کمک به فرزندان اهداف آنها را مشخص کرده و بیشتر روی محتوای مطالب آموزش دهنده و همچنین روند یادگیری هنرجو تمرکز کنند و اجازه دهند که استاد،آموزش موسیقی را بصورتی متعادل پیش ببرد و از هر گونه شتابزدگی در برگزاری کلاس جلوگیری شود، ضمن اینکه در کلاس موسیقی انتظار زود بازدهی نباید داشت.چون باعث ایجاد استرس هم در هنرجو و هم در استاد میشود.
سعی شود که بعد از تدریس و تمرین ، هنرجو بتواند مطالبی که یادگرفته با دوستان و آشنایانش به اشتراک بگذارد تا تشویق اطرافیان باعث ایجاد حس مثبت و اعتماد به نفس در هنرجو شود.
از تئوری موسیقی غافل نشوید.هدف صرفا یادگیری چند آهنگ برای کیبورد و پیانو نیست.هنرجویانی که توانایی خواندن و نوشتن دارند میتوانند با تئوری موسیقی آشنا شوند تا بتوانند مطالب را عمیق تر و علمی تر یادبگیرند.
تمرین را بصورت منظم و مستمر انجام دهید و سعی کنید بین کلاسها وقفه ایجاد نشود،چون باعث فراموشی مطالب و تکرار مکررات می شود.
در انتخاب استاد تدریس خصوصی دقت فروانی به خرج دهید تا از همان ابتدا با تکنیک و اصول نوازندگی به درستی آشنا شوید ، چون نغییر دادن مطالب آموخته شده احیانا غلط، کار بسیار دشواری برای هنرجو و استاد بعدی است.
آموزش موسیقی و آموزش ارگ در آموزشگاههای موسیقی و
یا بصورت تدریس خصوصی ارگ در ایران انجام میشود و در این زمینه اساتید خوب و با تجربه ای مشغول به برگزاری کلاس ارگ میباشند.
کلاسهای تدریس ارگ معمولا بصورت هفته ای یک یا دو جلسه در منزل هنرجو به شکل تدریس خصوصی و یا در آموزشگاه موسیقی انجام میشود
و هنرجو بعد از طی یک دوره حدودا 2 ساله میتواند تسلط خوب و قابل قبولی روی نوازندگی این ساز پیدا کند، البته به شرط آنکه کلاس موسیقی بصورت مستمر و منظم انجام شده و هنرجو تمرینات خود را با نظم و پشتکار انجام دهد.