در زمینه خرید و یا آموزش تار ممکن است سوالاتی برای هنرجویان عزیز پیش بیاید که ما به پاسخ برخی ازمهمترین آنها می پردازیم:
1-آیا یادگیری ساز تار مشکل است؟
اصولا پاسخ این سوال خیر است،یادگیری هیچ سازی مشکل نیست.شاید در مقام مقایسه برخی سازها ساده تر باشند ولی در مجموع برای یادگیری هر سازی نیاز به تمرین و پشتکار می باشد و از طرفی هیچ هنرمندی مادرزادی سازی را بلد نبوده است، بلکه با ممارست،پشتکار فراوان و علاقه ، به یادگیری آن پرداخته و در نتیجه فرا گرفته است.شاید کسی از لحاظ ژنتیکی در خانواده هنرمندی بوده باشد و یادگیری ساز برای او ساده تر باشد ، اما هنرجویان دیگر نیز می توانند با تمرین و پشتکار گوی سبقت را از آنها بربایند.
2-برای آموزش تار از کتاب چه اساتیدی استفاده می شود؟
کتابهای اصلی برای آموزش تار عبارتند از:
تار و سه تار هنرستان تالیف استاد روح اله خالقی
شیوه نوین آموزش تار و سه تار تالیف استاد کیوان ساکت
دستور تار و سه تار تالیف استاد حسین علیزاده
آموزش تار و سه تار به سبک استاد لطفی
3-سن مناسب برای یادگیری تار چند سالگی است؟
سن مناسب برای یادگیری هر سازی از 6 سالگی تا پایان عمر است !! بنابراین هیچ زمانی برای شروع آموزش موسیقی دیرنیست.به هر حال ممکن است کسانی که سن پایینتری دارند و جوانتر هستند مطالب را سریع تر فرا بگیرند اما هنرجویان مسن تر نیز می توانند با تمرین و گذاشتن زمان بیشتر،همان بازدهی را داشته باشند.
4-آیا کودکان نیز می توانند این ساز را یاد بگیرند؟
بله کودکان نیز می توانند از سن 6 یا 7 سالگی به کلاس تار بروند.البته بهتر است قبل از شروع ، یک دوره کلاس ارف را بگذرانند تا با نتها،گام،وزن،ریتم و به طور کلی تئوری موسیقی آشنا شوند و سپس با تهیه تار سایز کوچک که برای آنها مناسب است شروع به یادگیری این ساز بکنند.
5-چقدر زمان می برد تا هنرجو روی سازش مسلط شود؟
حداقل دوره یادگیری تار یک سال می باشد.ولی این زمان برای هنرجوهای مختلف با توجه به استعداد و میزان تمرین آنها متفاوت است و زمان دقیقی را نمی توان برای این امر تعیین کرد.ولی هنرجو پس از گذراندن 2 کتاب زیر نظر استاد تار، تسلط نسبی روی سازش پیدا می کند.
مقاله مرتبط:10مورد از تفاوتهای تار و سه تار به زبان ساده
6-قیمت تار چقدر است؟
قیمت هر ساز با توجه به کیفیت ساخت و برند آن ساز تعیین می شود.به عنوان مثال کیفیت چوب استفاده شده درساز،جنس سیمها،جنس پرده و سایر جزئیات در قیمت تار یا سه تار تاثیر دارند،از طرفی سازهایی که مهر دارند(تک مهر و دو مهر) معتبرتر هستند چرا که سازنده و در واقع شناسنامه آنها مشخص است.حال هر چقدر سازنده شناخته شده تر باشد قیمت ساز نیز بالاتر می رود.بنابراین رنج قیمت دقیقی برای تار و سه تار نمی توان تعیین کرد.در حال حاضر قیمت پایه سه تار در حد متوسط حدود 700 هزارتومان و قیمت پایه برای تار در حد متوسط حدود 2 میلیون تومان می باشد.برای خرید ساز حتما از استاد مربوطه و یا کارشناس ساز کمک بگیرید.
7-چه لوازم و مطالب پیش نیازی برای شروع کلاس نیاز است؟
داشتن ساز،جعبه ساز،مضراب، کتاب،دفتر نت و پایه نت برای شروع کلاسها الزامی است.برای یادگیری کوک تار و سه تار نیز می توانید مترونوم هم تهیه کنید و به کمک استاد کوک ساز را نیز فرا بگیرید.در مورد مطالب پیش نیاز نیز ، دانستن تئوری موسیقی و سلفژ یادگیری شما را بهتر می کند و همچنین تماشای فیلمهای مربوط به نوازندگی اساتید بزرگ تار و سه تار و یا گوش دادن به آثار این اساتید میتواند پیشرفت شما را در آموزش سریع تر کند.
8-چه شیوه آموزشی برای یادگیری تار بهتر است؟
اساتید مختلف روشها و تکنیکهای مختلفی برای آموزش دارند.قبل از شروع کلاسها در این مورد تحقیق کنید.برخی اساتید با آموزش ملودی و قطعات سنتی در جلسات مقدماتی مخالفند و برخی دیگر موافق.در صورتیکه دوست دارید همزمان با آموزش ساز ، قطعات سنتی و ملودی را نیز یادبگیرید در مورد این مطلب با استادتان صحبت کنید.
برای آموزش موسیقی کودکان نیز بهتر است که زمان تمرین آنها کوتاه و در دفعات بیشتر باشد تا آنها را از ساز زده نکند ،ضمن اینکه در انتخاب استاد دقت داشته باشید که حتما سابقه کار با کودک را داشته باشد.
9-تعداد جلسات و هزینه آموزش تار چقدر است؟
جلسات تار و سه تار معمولا به صورت هفتگی و در هفته 1 یا 2 جلسه می باشد.زمان هر جلسه بین 20 تا 30 دقیقه است که شامل آموزش درس جدید و پرسش در مورد درس قبل می باشد.
نرخ کلاسهای تدریس تار نیز با توجه به سطح استاد،سطح هنرجو،تدریس خصوصی و یا داخل آموزشگاه و همچنین درشهرهای مختلف متفاوت است و نمی توان رقم دقیقی را برای آن تعیین کرد.هر چقدر استاد شناخته شده تر باشد رقم بالاتری را به عنوان دستمزد دریافت می کند.
10-تدریس تار بصورت خصوصی بهتر است یا داخل آموزشگاه؟
پاسخ این سوال کاملا بستگی به سلیقه شخصی شما دارد و در یادگیری و آموزش شما هیچ تاثیری ندارد.بعضی از هنرجوها وقت بیشتری دارند و ترجیح می دهند که در یک محیط آموزشی باشند و برخی دیگر نیز با توجه به کمبود وقت و راحتی ترجیح می دهند که این کلاسها را در منزل خود برگزار کنند که البته باید هزینه بیشتری نسبت به آموزشگاه بپردازند!! اما در نحوه آموزش آنها هیچ تفاوتی ندارد.